Vloer egaliseren - Vloerendirect
Hoomline Vloeren Visualiser - Vloerendirect
info@vloerendirect.nl 0228 - 745 347 Route maken
 

Vloer egaliseren

Vloeren egaliseren

Als u kiest voor een PVC plak vloer wordt die vastgelijmd op de betonnen vloer en heeft die geen ondervloer nodig. Omdat de dunne PVC plank op de vloer wordt geplakt, is het essentieel dat de ondervloer zuiver glad is. Bij een PVC vloer kunt u alles voelen wat eronder ligt, van een stofje of korreltje tot een scheurtje in de ondervloer. In het bijzonder als u de PVC vloer in een veel gebruikte ruimte wilt leggen, merkt u het snel als de onderliggende vloer niet egaal is.

Als u een PVC plak vloer bij ons bestelt, is het dus belangrijk om de betonnen vloer te egaliseren. Ook bij andere typen vloeren is dit soms ook nodig. Voor sommige mensen is het niet duidelijk wat het egaliseren van een vloer precies inhoudt. Daarom vindt u op deze pagina alle informatie.

Waarom uw vloer laten egaliseren?

Het doel van egaliseren is het verkrijgen van een gladde vloer waarop de PVC planken vastgelijmd kunnen worden. Hiervoor brengen we een vloeibaar cement/mortelachtig laagje aan op de vloer met een dikte van 2-3 mm. Zodra dit laagje is opgedroogd, vormt het een zeer vlakke toplaag. Omdat de egaline de contouren van de vloer volgt, vlakt die glooiingen niet uit. Wanneer u een glooiende ondervloer heeft, is het belangrijk om te weten dat die door egaliseren niet vlak wordt.

Laat u door ons adviseren. Wij komen graag bij u langs!

Welke werkzaamheden zijn nodig bij het egaliseren van een standaard zandcement vloer?

1. Om te beginnen dient u de ruimte leeg te halen en de ondervloer stofvrij te maken.
Ook eventuele ruwe uitstekende resten van mortel en dergelijke aan de muur en de vloer, dient u te verwijderen. Bij de voorinspectie zal de vloerenlegger aangeven wat wel en wat niet nodig is voor het mooiste resultaat.

2. Vervolgens brengt de vloerenlegger een primerlaag op de vloer aan.
Dit is een laag die zorgt dat de egaline goed aan de ondergrond hecht en er niet los op blijft liggen.

3. Wanneer de primer droog is, zal de legger egaline aanmaken en die over de vloer uitstrijken.

4. Het egaliseren van uw vloer is een bouwwerkzaamheid die spetters op de muren kan geven.
Als u de muren al heeft geverfd, is het aan te raden om de muur met een beschermfolie te beschermen. Heeft u hier vragen over, dan kunt u die ook tijdens de voorinspectie aan de legger stellen.

5. Als het egaliseren klaar is, kunt u tijdelijk niet op de vloer. De volgende dag kan dit wel weer.
Omdat de egalinevloer vatbaar is voor beschadigingen, raden we u aan om er voorzichtig mee te zijn. De levering met het materiaal komt normaal gesproken de dag na het egaliseren. Dit kunt u vlak op de egaline plaatsen om het materiaal te laten acclimatiseren.

6. Wanneer de legger de vloer komt verlijmen, zal hij eerst licht schuren voor een goede hechtingslaag.

7. Op deze pagina bespreken wij de standaard werkwijze bij een zandcement vloer.
Er zijn echter veel verschillende soorten basisvloeren. Bij sommige vloeren is meer werk nodig en bij andere zijn aanpassingen vereist. Verder kunnen de staat en de kwaliteit van de ondervloeren ook sterk uiteenlopen.

8. Bepaalde vloeren hebben een glooiing. Sommige vloeren zijn flink ongelijk of lopen af.
Als u dit niet wilt, kunt u een aannemer vragen om de glooiing uit te vlakken. Dit behoort namelijk niet tot de werkzaamheden van de vloerenlegger.

Wat zijn de meest voorkomende toevoegingen naast de basisvloer?

Leg tot 6 mm egaliseren
Als een ondergrond zeer ongelijk is of als er bijvoorbeeld voegen in de ondervloer moeten worden opgevuld, wordt dit artikel gebruikt. Om een goede legvloer te krijgen, is 2-3 mm egaliseren dan niet dik genoeg. Dit artikel geeft de meerprijs aan ten opzichte van gewoon egaliseren.

Meerkosten carbon primer
Dit artikel wordt vaak toegepast bij plavuizen en tegelvloeren. Door de gladde toplaag is deze bijzondere primer nodig om toch een goede hechting met de ondergrond te verkrijgen.

Legtegel egaliseren
Bij tegels zal een egalisatielaag van 2-3 mm niet volstaan, hier zal altijd een dikkere egalisatielaag nodig zijn en ook is dan een carbon primer nodig. Dit artikel geeft de meerprijs aan ten opzichte van gewoon egaliseren.

Leg-schuren
Dit artikel wordt toegepast als er een extra schuurbewerking van de basisvloer nodig is. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld plavuizen vloeren, ongelijke vloeren en anhydrietvloeren. Hier wordt een meerprijs voor in rekening gebracht.

Heeft u vragen over een bijzondere extra bewerking? Neem gerust contact met ons op!

Kom langs in de winkel!